Kura na pšeničnom pive s restovanou zeleninou
Kura na pšeničnom pive je u nás dlhoročne overený recept. Pripravte si ho s nami aj vy podľa receptu z obľúbeného repertoáru receptov Big Green Egg.
CHOD: hlavné jedlo
KATEGÓRIA: hydina, zelenina
TECHNIKA VARENIA: nepriame varenie
KUCHYŇA: americká
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAVY: 20 min.
DOBA VARENIA: 1hod. 35 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 55 min.
PORCIE: 2
INGREDIENCIE NA KURČA:
1 stredne veľké kura v bio kvalite 1 limetka1 stonka citrónovej trávy 4 strúčiky cesnaku ½ zväzku koriandra 3 lyžice slnečnicového oleja 1 plechovka pšeničného piva, 330 mlZELENINA:
1 žltá paprika1 červená paprika1 cuketa5 šalotiek4 strúčiky cesnaku6 vetvičiek tymiánu3 lyžice slnečnicového oleja
KORENIACA ZMES:
3 lyžičky mletého indického fermentovaného korenia vadouvan3 lyžičky indického mletého kari 2 lyžičky mletej sladkej červenej papriky1 ČL čerstvo mletého bieleho korenia1 ČL mletého zázvoru½ lyžičky mletej rasce½ lyžičky mletej horčice½ ČL muškátového orieška½ lyžičky granulovaného cesnaku2 ČL zelerovej soli3 lyžičky hnedého práškového cukruPotrebné príslušenstvo:
konvektornerezový roštmalá liatinová panvicateplomer s dvojitou sondou na diaľkové meraniePREDPRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku ako prvé zapálime drevné uhlie a vajíčko zahrejeme spolu s konvektorom a roštom z nehrdzavejúcej ocele na teplotu 180 ° C.
2. Medzitým si pripravíme zeleninu: papriku rozkrojíme na polovicu a odstránime z nej stonku i semiačka. Dužinu papriky ako aj cuketu nakrájame na kúsky. Potom olúpeme a nakrájame nahrubo šalotku a cesnak. Tymian rozkrojíme na polovicu a všetky zmienené ingrediencie spolu zmiešame so slnečnicovým olejom a odložíme nabok.
3. Kurča vyberieme z chladničky. Citrón nakrájame na štvrtiny a každý štvrtinu rozkrojíme na 4 kúsky. Citrónovú trávu nasekáme. Očistený cesnak a koriander nahrubo nasekáme. Všetky ingrediencie následne zmiešame a naplníme nimi vnútro kuraťa.
4. Nakoniec spolu zmiešame aj všetky ingrediencie na koreniacu zmes, ktorej časť votrieme pod kožu kuraťa (opatrným oddelením prstami od kuracieho mäsa). Kožu kuraťa potrieme slnečnicovým olejom a následne potrieme koreniacou zmesou aj vonkajšiu stranu kurčaťa.
PRÍPRAVA
1. Je čas vypiť tretinu plechovky pšeničného piva. Zvyšné pivo aj s plechovkou postavíme na rošt (pokiaľ nemáte špeciálny držiak na pivo., vlejte obsah plechovky pod kurča do keramického pekáča). Poklop vajíčka zatvoríme a vajíčka necháme zohriať približne 20 minút, pokým sa z plechovky nezačne vyparovať jej obsah.
2. Následne plechovku opatrne vložíme do držiaka na plechovky a kura nasadíme cez držiak na keramický stojan na hydinu a následne umiestnime do malej liatinovej panvice, do ktorej zároveň porozkladáme aj zeleninu na restovanie. Potom položíme panvicu na rošt a sondu diaľkového teplomera Dual Probe zasunieme do stehna kuraťa tak, aby sme sondou nezasiahli jeho kosť. Poklop vajíčka zatvoríme a teplotu jadra nastavíme na 72 ° C. Kurča necháme piecť, kým teplota nedosiahne požadovanú hodnotu.
3. Keď je teplota dosiahnutá, panvicu s kurčaťom vyberieme zo zeleného vajíčka a zeleninu podľa chuti dosolíme.
Dobrú chuť!