Údený trhaný losos bez kože so sladkokyslou zeleninou
Recept na údeného lososa bez kože je veľmi rýchly a jednoduchý na prípravu vo vašom zelenom vajíčku Big Green Egg, pričom budete na dokonalú chuť jedla potrebovať iba niekoľko základných prísad. Popri údenom lososovi môžete podávať aj sladkokyslú zeleninu, pripravenú deň vopred. V deň prípravy tejto chutnej ryby stačí namočiť dosku na údenie a ochuteného lososa zaúdiť do jeho dokonalej chuťovej podoby.
CHOD: obed, predjedlo
KATEGÓRIA: ryba
TECHNIKA VARENIA: údenie
KUCHYŇA: -
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAVY: 15 min.
DOBA VARENIA: 55 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 10 min.
PORCIE: 4
POTREBNÉ INGREDIENCIE
600 g filetu z lososa bez kože
4 lyžice nakladanej zeleniny v sladkokyslej omáčke Piccalilli
2 byľky čerstvého koriandra
SLADKOKYSLÁ ZELENINA
8 malých bielych cibuliek
4 mladé mrkvičky
¼ hlávky feniklu
100 ml vody
100 ml bio octu
100 g cukru
1 ČL mletej kurkumy
Potrebné príslušenstvo:
- drevená doska na údenie
- antikorový rošt
- digitálny teplomer s okamžitým načítaním teploty
PREDPRÍPRAVA
1. Na prípravu sladkokyslého nálevu olúpeme a rozpolíme malú cibuľku, mladú mrkvu ošúpeme a nakrájajte na kocky spolu s feniklom.
2. Do vody dáme zvariť organický bio ocot, cukor a kurkumu, ktoré privedieme do varu. Následne pridáme zeleninu a chvíľu počkáme, kým tekutina opäť zovrie a zložíme z ohňa. Zeleninu necháme v tekutine vychladnúť na izbovú teplotu.
PRÍPRAVA
1. Cedrové drevené dosky na grilovanie namočíme do misky s vodou najmenej na 30 minút. Medzitým v zelenom vajíčku zapálime drevné uhlie a vajíčko spolu s roštom z nehrdzavejúcej ocele zohrejeme na teplotu 140 ° C .
2. Lososa položíme na namočenú drevenú dosku na grilovanie a mierne ho posypeme soľou a čerstvo mletým bielym korením. Pikalilli pretrieme cez sito a potrieme ním celý lososí chrbát.
3. Drevenú grilovaciu dosku s lososom následne uložíme na rošt do zeleného vajíčka. Poklop vajíčka zatvoríme a lososa 15 až 20 minút údime, až kým teplota jadra nedosiahne teplotu 60 ° C. Teplotu jadra (stredu lososa) môžeme priebežne merať pomocou digitálneho teplomeru s okamžitým odčítaním.
4. Nakoniec scedíme pripravenú sladkokyslú zeleninu. Drevené grilovacie doštičky vyberieme z vajíčka, a hotového údeného lososa, ktorého po príprave porozdeľujeme na viaceré časti prelejeme sladkokyslou zeleninou. Jedlo na záver dozdobíme kúskami čerstvého koriandra.
Dosky a štiepky Big Green Egg na údenie TU.
Prečítajte si aj náš blog o údení.